mısır aile birleşimi

Mısır Aile Birleşimi

Mısır aile birleşimi hususu ile ortadoğu ülkelerinden biri olan Mısır’a seyahat etmeyi düşünen umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarından Mısır vizesi talep edilmektedir. Mısır Aile Birleşimi vizesi almak için İstanbul’da bulunan Mısır Başkonsolosluğu’na ya da Ankara’da bulunan Mısır Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapılması gerekir. Ancak her iki yerin de kabul etmiş olduğu nitelik ve iller değişiklik gösterdiği için başvuru yapmadan önce ikamet edilen ile göre nereye başvuru yapılacağının öğrenilmesi gerekir.

Mısır’a seyahat için alınan vizeler, kısa süreli vize türlerindendir. Ancak Mısır’da uzun süreli vize hakkına sahip olmak ve oturma izni alabilmek için farklı yollar bulunmaktadır. Uluslararası İnsan Hakları Hukuku kapsamında Mısır vatandaşlığına geçmek isteyenler için bazı haklar genişletilmiştir. Yeni yasaların eklenmesi ile beraber Mısır kökenli olmayan herhangi bir yabancı uyruklu vatandaş, Mısır Aile Birleşimi yasası kapsamında istenen kuralları yerine getirerek Mısır vatandaşlığına sahip olabilmektedir. Mısırlı biri ile evlenen Türk vatandaşları, Mısır Konsolosluğu tarafından istenen belgeler ile gerekli yerlere başvuru yaparak oturma iznine ve Mısır vatandaşlığına sahip olabilmektedir.

Mısır Aile Birleşimi Hakkında Hususlar

Mısır İç İşleri Bakanlığı’nca onaylanmış olan bir evlilik belgesine sahip Türk vatandaşı, Mısır vatandaşı ile gerçekleştirmiş olduğu evliliğin devamında uzun süreli Mısır Aile Birleşimi oturum izni almaya hak kazanmaktadır. Ancak Türkiye’den doğrudan aile birleşimi için başvuruda bulunamazsınız. Bu nedenle öncelikle kısa süreli Mısır vizesi alarak Mısır’daki ilgili yerlere uzun süreli oturum izninde bulunabilirsiniz.

Türkiye’de kısa süreli vize işlemleri için Mısır Konsolosluğu ya da Mısır Büyükelçiliğine başvuruda bulunmanız gerekir. Bu kurumlar tarafından yetkilendirilmiş olan Vize Merkezleri aracılığı ile kısa süreli vize başvurularınızı daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Vize merkezleri yalnızca başvuru sürecinizi takip eder ve gerekli işlemleri sizler adına yürütür. Vize verme yetkisine sahip değildir.

Mısır vize başvurusu yalnızca Pazartesi ve Cuma günleri arasında 10.00 ile 12.00 arasında yapılmaktadır. Başvuruları şahsen yapabileceğiniz gibi vize merkezleri aracılığı ile de yapabilirsiniz. Başvuru sürecinde Mısır ve Türkiye’nin resmi tatillerini takip etmeniz önerilir. Çünkü tatil günlerinde Mısır Konsolosluğu ve Büyükelçiliği hizmet vermemektedir. Kısa süreli Mısır vizesi için istenen evraklar:

  • Seyahatin bitimi itibari ile en az 6 ay geçerliliği olan pasaport
  • Mısır vizesi için Konsolosluktan alınan Mısır vizesi başvuru formu
  • Pasaportun fotokopisi
  • Mısır seyahatinin amacını, süresini ve diğer tüm bilgileri anlatan vize talep dilekçesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Otel rezervasyon bilgisi
  • Gidiş-dönüş uçak biletlerinin çıktısı

Hazırlanan belgeler ile Mısır Konsolosluğuna Mısır vizesi için başvuru yapılır. Evrakların eksiksiz olması halinde 15 gün içerisinde Mısır vizesi çıkmaktadır. Bu nedenle seyahatinizden önce başvuruyu yapmanız gerekir. Mısır vizesi için alınan ücret, seyahatin türüne ve süresine göre değişmektedir. Ücretler TL üzerinden nakit olarak alınır. Kısa süreli Mısır vizesini aldıktan sonra Mısır’a giderek Mısır Aile Birleşimi için başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için istenen evrakları önceden hazırlamanız işlem süresini kısaltacaktır.

Mısır Aile Birleşimi Başvurusu

Mısır ülkesi, çifte vatandaşlık tanıyan ülkelerden biridir. Mısırlı biri ile evlenen Türk vatandaşları, Mısır Aile Birleşimi kapsamında Mısır vatandaşlığı için başvuruda bulunabilmektedir. Gerekli vatandaşlık prosedürlerini tamamlayan kişiler, Türk vatandaşlığını bırakmadan Mısır vatandaşlığına sahip olabilir. Bu sayede vize almadan ve ikamet izinlerini yenilemek zorunda kalmadan Mısır’a istediği kadar giriş-çıkış işlemlerini gerçekleştirebilir. Ayrıca Mısır vatandaşlarına tanınan bütün sosyal haklardan da yararlanılabilmektedirler.

Mısır’da en az bir ebeveyne sahip olan çocuklar, direkt olarak Mısır vatandaşlığı hakkı kazanmaktadır. Mısırlı vatandaşların eşleri ise doğrudan vatandaşlık kazanamaz. Ancak Mısır Aile Birleşimi yasaları ile gerekli prosedürleri sağlayarak Mısır Vatandaşlığı alabilirler.
Uzun süreli oturum izni almanızı sağlayan Mısır Aile Birleşimi prosedürlerine uygun olarak bütün belgelerin eksiksiz hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan belgelerin gerçeği yansıtması da başvurunun onaylanması üzerinde etkilidir. Hazırlanan belgeler ile başvuru dosyasının İç İşleri Bakanlığına bağlı olan devlet birimine vermeniz gerekir.

Mısır Bakanlığı bünyesinde çalışan Yabancılar Şubesi, Mısır Aile Birleşimi için yapılan uzun süreli oturum izni başvuru belgelerini inceler ve prosedürlerin tamamlanmış olduğu başvurunun onaylanması için Kahire’de bulunan İç İşleri Bakanlığına gönderir.

Mısır Aile Birleşimi Gerekli Evraklar

Mısır Aile Birleşimi için yapılması gereken işlemler, Kahire’de bulunan Mısır Konsolosluğu ya da İçişleri Bakanlığına bağlı Göçmenlik ve Vatandaşlık Ofisinden yapılmaktadır. Mısır’da uzun süreli oturum izni isteyen kişiler, gerekli belgeler ile beraber başvuru formunu İçişleri Bakanlığına sunar. İstenen evraklar şu şekildedir:

  • Başvuruyu yapan kişinin doğum belgesinin aslı ya da bir kopyası
  • Mısır evlilik cüzdanının aslı ya da kopyası
  • Evlilik yapılan kişinin anne, baba, amca, teyze gibi yakınlarından birinin doğum belgesinin aslı ya da kopyası
  • Eşlerin her ikisinin de pasaportunun nüshaları
  • Yabancı uyruklu olan eşin 4 tane güncel biyometrik fotoğrafı

Belgeler hazırlandıktan sonra belgelerin teslimi için Yabancılar Şubesinden randevu alınmalıdır. Randevu gününde eşinin refakati ile Yabancılar Şubesine giden kişinin Mısır Aile Birleşimi Talep Formunu doldurması ve teslim etmesi gerekir.

Mısır Vatandaşı ile Evlilik Durumunda Oturum İzni

Mısır vatandaşı ile evlenen ve uzun süreli oturma izni almak isteyen kişilerin başvuru yapabilmesi için evliliklerinin 2 yıl sürmüş olması gerekir. Ayrıca bu 2 yıl süresince de Mısır’da ikamet edilmesi istenir. Mısır’da oturma izni talebinde bulunan kadının çocuğu var ise çocuğuna ait olan doğum belgesinin de ibraz edilmesi istenir. Ayrıca pasaportunun 10 yıldan daha az eski olması gerekir.

Pasaport konusunda hassas olan Mısır Yabancılar Şubesi, yıpranmış ve eski pasaportlara işlem yapmamaktadır. Mısır Aile Birleşimi için başvuruların Yabancılar Şubesine şahsen yapılması gerekir. İki yılını tamamlamış olanlar hemen Mısır oturma izni alabilirken, evliliği yeni olan başvuru sahibinin 3 yıl süresince Mısır’da ikamet etmesi ve başvuru esnasında eşinin hayatta olması gerekir. Ancak Mısır’a herhangi bir alanda yararlı olabilecek uzmanların başvurularına öncelik verilmektedir.

18 yaşından küçük olan kişiler için Mısır Aile Birleşimi kapsamında oturum izni başvurusunda bulunabilmesi için bazı belgelerin eksiksiz hazırlanması gerekir. Buna göre; başvuru yapan kişinin doğum belgesinin aslı ya da nüshası, başvuru sahibinin pasaportu, Mısır Konsolosluğu’nun istediği ölçülere uygun olan 4 tane biyometrik fotoğraf, eğitim alıyor ise eğitim belgeleri istenir. Ayrıca istenen belgeler şunlardır:

  • Mısırlı olan annenin doğum belgesinin aslı ya da nüshası
  • Mısırlı olan annenin babasının doğum belgesinin aslı ya da nüshası
  • Mısırlı annenin yabancı vatandaş ile evliliğini gösteren evlilik sözleşmesi
  • Başvuru için koordinasyon ve işlem ücretlerinin ödenmesi
  • Başvuru sahibi 16 yaş üzerinde ise sabıka kaydı

Gerekli olan belgeler eksiksiz ve doğru bilgiler ile hazırlandıktan sonra Mısır Konsolosluğuna bağlı olan Mısır Yabancılar Şubesine başvurunun yapılması gerekir. İşlemler incelenerek gerekli karar Mısır Konsolosluğu tarafından verilir.

Mısır Aile Birleşimi vizesi onaylandıktan sonra 3 yıldan 10 yıla kadar bir süre için oturma izni verilir. Mısır vatandaşı ile evlenen yabancı uyruklu kişi, Mısır vatandaşlığı istiyor ise evliliğinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra Mısır Aile Birleşimi kapsamında Mısır vatandaşı olabilmek için başvuruda bulunabilir. Mısır tarafından belirlenen bazı suçlara karışanlara Mısır vatandaşlığı ve oturum izni verilmemektedir.