
Mısır Oturum Ve Çalışma Vizesi
Mısır’a ne amaç ile olursa olsun, seyahat etmeyi planlayan umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Mısır Vizesi almaları gerekmektedir. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahibi kişiler ise 90 güne kadar olan Mısır ziyaretlerinde Mısır vizesinden muaf tutulmaktadır. Alınan Mısır Vizesi, Mısır’da kısa süreliğine kalma izni verir. Ancak Mısır’da çalışma, ticari faaliyet gerçekleştirme, iş kurma veya öğrenim görme gibi uzun süreli ikamet planları olan kişilerin Mısır Oturum ve Çalışma Vizesi almaları gerekmektedir. Bu işlemler direkt olarak Türkiye’den yapılmıyor. Bu nedenle öncelikle Türkiye’den kısa süreli Mısır vizesi başvurusu yaparak Mısır’a gitmek gerekmektedir. Daha sonra ise gerekli olan evrakların hazırlanarak Yabancılar Ofisine başvuruda bulunulması istenir.
Mısır Uzun Süreli Vize İşlemleri
Mısır vizesi, kısa süre ikamet izni vermektedir. Ancak daha uzun süre Mısır’da kalması gereken vatandaşların 1, 3 ya da 5 yıllık ikamet süresi tanıyan Mısır Oturum ve Çalışma Vizesi vizesine başvurması gerekmektedir. Verilen süre, yapılacak işe göre değişmektedir.
Mısır’da oturum izinleri genel olarak 1 yıllık süre ile verilir. Bu 1 yılsonunda Mısır Oturum ve Çalışma Vizesi almanızı gerektirecek sebeplerin devam ettiğiniz belgeler ile gösterdiğinizde, Mısır ikamet izniniz uzatılmaktadır. Bunun için yine Yabancılar Ofisine başvuru yapılması gerekir.
Her ülkede ikamet izin süreli ve istenen vize kategorisi farklıdır. Normal zamanlarda seminer, iş toplantısı, konferans gibi kısa süreli Mısır ziyaretleri 90 günü aşmayacak şekilde ise kısa süreli vize alınması yeterli görülmektedir. Ancak 90 günü aşacak olan işlerde Mısır Oturum ve Çalışma Vizesi alınması zorunlu tutulmuştur. O nedenle öncelikle ne için Mısır’a gitmek istediğinizi belirleyip kaç gün orada kalacağınızı kesin bilmeniz gereklidir.
Mısır’da çalışma ve oturum izni için istenen evraklar meslek türlerine göre farklı olmaktadır. Ancak bütün başvuru sahiplerinde mutlaka Mısır’da çalışılacak olan firma ile yapılan iş sözleşmesi olmak zorundadır. Ayrıca bu işin yasal ve kamu güvenliğine uygun olduğunun dilekçe ile ilgili birimlere yazılması istenir. Ancak bu şartlar dâhilinde Mısır Oturum ve Çalışma Vizesi verilmektedir. Verilmemesi gibi kötü bir sürprizle karşılaşmamak için istenen belgelerin eksiksiz hazırlanması ve gerekli yerlere başvuruların yapılması önemlidir.
90 günden az olan seyahatler için kısa süreli vize alınırken, 90 günden fazla sürecek olan ikamet için uzun süreli Mısır Oturum izninin alınması gerekmektedir. Türkiye’den alınan kısa süreli vize ile Mısır’a giden Türk vatandaşları, işlerinin ne olduğunu gösteren belgeleri ile beraber Yabancılar Ofisinden Mısır Çalışma İzni başvurularını şahsen yapmalıdır.
Mısır’da uzun süre yani 1 yıldan daha fazla çalışacak olan kişilerin, işyerleri ile en az 1 yıl süreli iş sözleşmesi imzalaması gerekir. Geçici yani 1 yıldan daha az süre çalışacak olan kişilerin ise 1 yıldan daha az süreli iş sözleşmesi imzalaması gerekmektedir. Bu kişiler ile beraber sezonluk ve geçici çalışan vatandaşların hepsinin tek bir çalışma vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Mısır’da Oturma ve Çalışma İzni Başvuruları Nasıl Yapılır?
Mısır çalışma ve oturum izni başvurularını değerlendirme yetkisi Mısır Konsolosluğu’na aittir. İlk olarak Türkiye’den kısa süreli Mısır vizesi başvuruları Mısır Konsolosluğuna yapılır. İstenen evrakların eksiksiz olması durumunda kısa süreli Mısır vizesi verilmektedir. Kısa süreli Mısır vizesi için istenen evraklar şu şekildedir:
- Şirketin antetli kağıdına yazılmış ve Mısır Konsolosluğu’na verilecek olan kaşeli-imzalı vize talep dilekçesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Mısır seyahatinin bitimi itibari ile en az 6 ay geçerliliği olan pasaport
- Güncel ve biyometrik 2 tane arka fonu beyaz fotoğraf
- Mısır’da çalışılacak olan firmadan gelen davetiye
Kısa süreli Mısır vizesi ile Mısır’a seyahat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yabancılar Ofisine gitmesi ve Mısır’da uzun süreli kalma hakkı için neler yapılması gerektiğini öğrenmesi gerekir. Yabancılar Ofisi tarafından istenen belgeler hazırlanır ve yine buraya şahsen başvuru yapılır. Çalışma izni başvurusu ortalama olarak 10-21 iş günü arasında sonuçlanmaktadır. Mısır’da çalışma izni için başvuru esnasında istenen evraklar şunladır:
- 7 tane vesikalık fotoğraf
- Mısır’da kalınan süre boyunca geçerliliği olan yıpranmamış pasaport
- Vergi Kimlik Kartının 2 tane fotokopisi
- İşyeri ile imzalanmış olan karşılıklı iş sözleşmesinin 2 tane fotokopisi
- Türkiye’de öğrenim görülen okulların bilgileri ve dereceleri, alınan eğitimlerin sertifikaları, referans mektupları ( Akademik nitelikleri gösteren belgelerin 2 tane fotokopisi )
- Ticaret sicili fotokopisi
- İşveren tarafından yazılan ‘’ Neden yabancı ülke vatandaşını çalıştırmayı tercih ettiğini ‘’ anlatan mutabakat mektubu
- Uzmanlık alanında çalıştığını gösteren yetkinlik belgeleri
- İşverenden alınan sponsor yazısı ( Zorunlu değil. )
- Kayıt ücreti
- AIDS ve HIV testlerinin sonuç belgesi
- İşgücü ve Eğitim Dairesinden alınacak olan ‘’ Kamu güvenliğini tehdit etmediğinize dair Mısır
- Güvenlik Hizmetinden onay ‘’ belgesi
Yukarıdaki istenen belgeler eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Belgeler hazırlandıktan sonra Yabancılar Ofisine gidilerek İşgücü ve Göç Bakanlığına şahsi olarak Mısır Oturum ve Çalışma İzni başvurusu yapılır.
Mısır Oturum İzni
Mısır’da uzun süreli ikamet prosedürünün tamamlanması gerekmektedir. Mısır’da oturum izni alabilmek için aile birleşimi, yatırımcılık, uzun süreli iş sözleşmesi, uzun süreli eğitim ve ticari faaliyet gibi şartlar aranmaktadır. Yabancı uyruklu vatandaşlara oturma izni 3-10 yıl arasında verilmektedir. Mısır’da 3 yıllık verilen yenilenebilir oturum izninin verildiği kişiler şu şekildedir:
- Hükümete bağlı kamu kurumları tarafından istihdam edilenler
- Mısırlı vatandaşların başka ülke vatandaşı olan eşleri ile çocukları
- Vefat etmiş olan Mısır vatandaşının çocukları
- Politik göçmenler
- Mısır’da özel ya da genel ikamet hakkı bulunanların eşleri
- Yapılan Uluslararası antlaşmaya göre 3 yıllık ikamet kazanmaya hakkı olan kişiler
- Mısır’da 5 yıllık oturum hakkı elde edebilecek olan kişiler ise şu şekildedir:
- Mısır vatandaşı olan kişilerin eşleri
- Mısır’a yapılan ve Mısır Makamları tarafından onaylanmış olan yatırım
- Mısır vatandaşı anne-babaya sahip olan çocuklar
- Mısır’da 10 yıl süredir ikamet eden 60 yaş üstü kişiler
Yukarıdaki kişiler Mısır’da 3-5 yıllık oturum izni hakkı olan kişilerdir. Çalışma izni dışında Mısır’da oturum izni alabilmek için hazırlanması gereken belgeler şunlardır:
- Başvuru sahibinin en az 6 ay geçerliliği olan pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Uzun süreli vize ücretinin ödendiğini gösteren belge
- Göçmenlik ve Vatandaşlık Ofisinin onaylamış olduğu dilekçe
- İmzalanmış CV
- Tamamen doğru ve eksiksiz hazırlanan başvuru formu
Bu evraklar ile beraber Mısır Konsolosluğuna hitaben yazılacak olan ve seyahat nedenini açık bir şekilde belirten dilekçenin de başvuru evraklarına eklenmesi gerekir. Mısır’a çalışma amacı ile gidenlerin iş sözleşmesi, işin süresi ve kapsamını belirtmesi istenir. Başvuru formunun Arapça ya da İngilizce olarak doldurulması ve ıslak imzalı olarak verilmesi gerekir.
Gerekli başvuru yapıldıktan sonra sonuç beklenir. Kararı verme yetkisi Mısır Konsolosluğuna aittir. Başvurunun sonuçlanması 10 ile 21 iş günü arasında değişir. Ancak ek evrak talebi olup olmamasına ve Yabancılar Ofisinin yoğunluğuna göre süre uzayabilir. Mısır oturma ve çalışma izninizin süresi bittikten sonra yenileme hakkınız vardır. Bunun için Mısır’da kalmanızı gerektiren durumları belgeler ile ispatlayarak yeniden başvuruda bulunmanız gerekir.